20.07.15

Napadi na povratnike dešavaju se jer institucije u BiH funkcinišu na političkoj matrici

Udruženje „Prijatelji BH“ osuđuje napad na bošnjačkog povratnika u Vlasenici koji se desio u subotu navečer kao i torture prijedorske policije isti dan nad navijačima iz Bihaća.

Nedopustivo je da bošnjački povratnik bude pretučen svega nekoliko metara od dvije policijske patrole, a da ga policija pri tome ne zaštiti.

Nedopustvo je i to da policija tuče navijače, da im uz to psuje muslimansku majku, prijeti ponovnim klanjem i ubijanjem jer su Bošnjaci.

Kovačević je istakao da je neophodno zajedničkim akcijama civilnog sektora i predstavnika međunarodne zajednice depolitizirati ključne institucije u BiH, u cilju njihove profesionalizacije i uključivanja u rješavanje problema u državi.

 

Ciljevi udruzenja

Razvijanje demokratskih odnosa između svih građana BiH; zaštita vitalnih interesa demokratske države: mira i slobode, nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, međunarodnog subjektiviteta, tržišne ekonomije, vladavine prava i civilnog društva; razvijanje svijesti o kulturi, umjetnosti, tradiciji; borba protiv korupcije…