19.11.15

Sigurnosne agencije moraju preventivno djelovati,a ne baviti se posljedicama

 

Udruženje „Prijatelji BH“ izražava duboku zabrinutost povodom ubistva dvojice vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Rajlovcu.

Sigurnosne i policijske agencije u Bosni i Hercegovini još jednom su pokazale da nisu u stanju adekvatno i pravovremeno zaštititi građane Bosne i Hercegovine.

Iako građani godišnje izdvajaju milione maraka za njihov rad, deseci policijskih i obavještajnih agencija u zemlji, po ko zna koji put pokazale su da se bave posljedicama, ali ne i uzrocima napada na građane, na njihovu imovinu kao i na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Građani su izloženi čestom i uopštenom podizanju tenzija u medijima o mogućim terorističkim prijetnjama, ali građani uvijek ostaju bez konkretnih informacija i bez upozorenja na realnu opasnost. Odgovorni ne čine ništa na preventivi, evidentiranju, praćenju i pravovremenom sprečavanju terorističkih akata, što je pokazalo jučerašnje brutalno ubistvo dva vojnika Oružanih snaga BiH.

Nakon svega odgovorni nisu znali odrediti motiv ubistva, ni da li je riječ o terorizmu. Tek nakon pretresa stana ubice saznala se njegova indoktriniranost vjerskoj ideologiji.

Pravovremeno djelovanje pred terorističkim prijetnjama je moguće samo ako se kontinuirano i profesionalno radi na sigurnosti i ako to rade sposobni kadrovi. 

Udruženje „Prijatelji BH“ zahtijeva da se na rukovodeće pozicije obavještajnih agencija, policijskih jedinica, tužilačkih timova postavljaju stručni, a ne politički podobni kadrovi.

Sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine u svakom trenutku moraju znati odgovoriti i na najopasnije prijetnje, jer je jasno da su pred našom državom sa mnogo strana stižu ozbiljno  iskazane prijetnje terorističkim aktima, saopćeno je iz Udruženja.  

 

 

Ciljevi udruzenja

Razvijanje demokratskih odnosa između svih građana BiH; zaštita vitalnih interesa demokratske države: mira i slobode, nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, međunarodnog subjektiviteta, tržišne ekonomije, vladavine prava i civilnog društva; razvijanje svijesti o kulturi, umjetnosti, tradiciji; borba protiv korupcije…