13.11.15

Imenovanje Poplašena ovu državu baca na moralno dno

Udruženje Prijatelji BH izražava svoje negodovanje povodom imenovanja Nikole Poplašena za člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Imenovanje četničkog vojvode Nikole Poplašena u Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH, ovu državu baca na moralno dno, a do temelja ruši autoritet cijele naše akademske zajednice i snagu njene nezavisnosti.

Poplašen je bio ključni Karadžićev čovjek u Vogošći, gdje su otvarani logori i počinjeni masovni zločini protiv čovječnosti. Dovoljno je vidjeti ovog fakultetskog profesora na fotografiji u četničkoj uniformi, sa nožem oko pasa i šmajserom u rukama, pa zaključiti o kakvoj javnoj sramoti je riječ. 

Poplašen nije samo diskreditovan kao svjedok Tribunala u Hagu, nego je to doživio u vlastitoj državi. Njega je mogla rehabilitovati samo jedna nevjerodostojna i neodgovorna politika. Njegov izbor na akademsku poziciju, gdje može odlučivati o sudbini visokog obrazovanja u BiH, dno je od kojeg se dublje ne može.  

Ako država gubi moralne norme i dimenzije, gubi snagu svojih institucija i njene odluke su irelevantne.

Vrijeme je da naša akademska zajednica ustane protiv ovakvih i sličnih sramnih političkih imenovanja.

Vrijeme je da se ujedini protiv ovakvih politički neartikulisanih poteza i da se pokaže konačno kao faktor koji će ispravljati brutalne ispade ovog društva i usmjeravati Bosnu i Hercegovinu u bolju budućnost, a ne mirno posmatrati ove igre bez granica, igre bez morala i bez odgovornosti.

Ciljevi udruzenja

Razvijanje demokratskih odnosa između svih građana BiH; zaštita vitalnih interesa demokratske države: mira i slobode, nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, međunarodnog subjektiviteta, tržišne ekonomije, vladavine prava i civilnog društva; razvijanje svijesti o kulturi, umjetnosti, tradiciji; borba protiv korupcije…