16.09.15

Oni koji ugrožavaju naziv bosanski jezik udaraju na Ustav BiH

Bilo kakvo ugrožavanje naziva  bosanski jezik je udar na Bosnu i Hercegovinu, te oni koji to čine moraju snositi posljedice bez obzira iz kojeg naroda dolazili.

Članovi Udruženja „Prijatelji BH“ su ogorčeni činjenicom da se neko odvažio skrnaviti ono što je precizno definisano Ustavom Bosne i Hercegovine.

Nedopustivo je i to da je potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić ponudio da će Bošnjaci pristati na izmjenu naziva bosanski jezik ukoliko nazive jezika izmijene i druga dva naroda – Srbi i Hrvati – koji žive u RS.

Bespredmetno je uopće raspravljati o nazivu bosanski jezik, koji je trajna kategorija Bosne i Hercegovine. Udruženje „Prijatelji BH“ će podnijeti krivične prijave protiv svih onih koji na ovaj ili na bilo koji drugi način ugrožavaju Ustav BiH.

 

 

Ciljevi udruzenja

Razvijanje demokratskih odnosa između svih građana BiH; zaštita vitalnih interesa demokratske države: mira i slobode, nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, međunarodnog subjektiviteta, tržišne ekonomije, vladavine prava i civilnog društva; razvijanje svijesti o kulturi, umjetnosti, tradiciji; borba protiv korupcije…